mandag 31. oktober 2011

Bloggoppgave - uke 44

Bok anbefaling - Saras nøkkel 


Saras nøkkel er en bok skrevet av den franske forfatteren, Tatiana de Rosnay, og ble utgitt i 2008. Boka er parallell delt og  deretter måneder. Puker og deretter måner.er helt overbevist om at hun straks vil være tilbake slik at hun kanlhandler om en ti år gammel jødisk jente, Sara, som gjemmer hennes yngre bror i et lite skap like før det franske politiet kommer for å arrestere Saras familie (1942). Hun låser skapdøren og legger nøkkelen ned i lommen, og er helt overbevist om at hun straks vil være tilbake slik at hun kan låse opp skapets dør igjen. Timene blir døgn, døgn blir til uker og deretter måneder. 

Bildet er hentet fra dagbladet
I Paris 2002, blir journalisten Julia Jarmond bedt om å skrive en artikkel om de svarte dagene i Frankrikes historie. Hun undersøker saken grundig, og plutselig snubler hun over Saras familiehistorie. Hun føler kallet etter å skrive om dette, og under undersøkingen dukker det opp ulike ting som har mye å si både for artikkelen og journalistens historie.

Saras nøkkel er en gripende roman. Man får lærdom om både Frankrikes historie, kulturen i Frankrike og Paris og ulike normer, verdier og regler som man har på to tusen tallet og i forhold til Frankrike under 1942. Jeg anbefaler boka på det sterkeste, man får vite om tiden i 1943 utifra en liten jente som forteller. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar