onsdag 30. mai 2012


Street Art
Street art, gatekunst på norsk, er synlig kunst som er blitt flyttet ut i det offentlige rom, i stor grad som ulovlig. Det som kjennetegner street art, er at det ofte blir brukt ulike typer spraymaling. Eksempel på det kan være graffiti, en form der tekster/tegninger blir malt på vegger, murer og lignende, sjablonger og postgraffiti. De som driver med gatekunst ønsker ofte å være anonyme og flere benytter seg av pseudonym, der de bruker et annet navn, eller et symbol, som dekknavn for å vise anonymitet. Dolk, født i Oslo men bor i Bergen, er en norsk gatekunstner som ikke ønsker å si hvem han egentlig er og som derfor bruker pseudonym for å holde på anonymiteten. «Jeg er ikkje kjendis, det er Dolk som er kjendis. Det er sånn jeg vil ha det, det gjør livet mer avslappet for meg. At folk skal komme og snakke med meg og diskutere - det er jeg ikke interessert i i det hele tatt.» sitat (fra kunsthistorie) angående begrunnelsen for Dolks anonymitet.
Mennesker verden over har ulike oppfatninger og meninger når det komme til gatekunst, er det kunst eller hærverk? Noen personer liker gatekunst, og sier at det er byens poesi. En kjedelig og grå gågate kan plutselig få liv og dekkes med fargerike bilder. Andre derimot, liker de ensfargede veggene og mener at gatekunsten er hærverk og ødeleggelse av bylivet. Diskusjonen kan vare evig, og de ulike synene på gatekunst vil nok alltid finne sted, men noen typer gatekunst vil nok falle mer i smak enn andre. Hvis noen som er flinke med graffiti sprayer en nydelig og fargerik blomst på en gråmalt betongvegg, vil nok flere av de som er negative til gatekunst like det. Men hvis gatekunstnerne utrykker følelsene sine gjennom tegninger som flertallet ikke forstår, vil det nok ikke falle i smak. Det vil derimot bli likt av tilhengerne av gatekunst og de som er i samme situasjon, så vi kan hele tiden finne ulike sider av saken.
Vi finner gatekunst overalt, også i nærheten av der vi bor. På Bryne har de gråe mursteinene på bakken blitt byttet ut stener i hard plast som lyser, dette for å sette glede på den gråe og kjedelige bakken som hver dag blir trødd på.
Privat foto;
Dette blir ikke sett på som hærverk i og med at ideen har blitt godtatt og kunstneren får betaling for å vise frem kunsten sin. Gjennom en artikkel på Jærbladet sin hjemmeside (http://jbl.no/index.php?page=vis_nyhet&NyhetID=25579&sok=1), sier kunstneren at han er opptatt av humor, og at han prøver å utrykke det gjennom steinene. Og grunnideen var å bytte ut det hverdagslige og dette det i et nytt lys.
Vi har også andre typer gatekunst på Bryne. Trea som står med Bryne mekk har blitt kledd opp med fargerikt strikketøy, og det er blitt strikka strømper til tre av trea vi finner i Bryne. Som nevnt er det blitt strikket i flere farger, og vi finner både gul, lilla, blå, brun osv… Dette er nok for å sette farge på bylivet, gjøre noe annerledes og nytt og skape blikkfang.
Privat foto;
En annen type gatekunst, som kanskje blir sett på hærverk, ser man ofte i underganger. Et godt eksempel på det er undergangen på Klepp, som befinner seg på veg til Klepp barneskole. Denne har blitt bygget i kjedelig betongfarge, noe som folket (i stor grad elever ved skolen) har endret på opp gjennom årene. Først ble det tagget fine figurer i form av fisker, blomster, dyr og lignende, men etter hvert har noen sprayet over det og tagget setninger som «skolen suger» og lignende. Det er dette som i stor grad blir sett på som hærverk, og som mange mener at det bør settes en stopper for.
Privat foto,
Vi finner også gatekunst andre steder i verden. Og nettstedet Street Art Utopia har samlet de beste gatekunstbildene for 2011. Gjennom en artikkel på NRK (http://www.nrk.no/kultur-og-underholdning/1.7948770) ser vi en oversikt over de utvalgte bildene og man ser at kunstnerne prøver å sette liv på plasser som har blitt ødelagte eller steder som er kjedelige.


Bildet er tatt av Sandrine Boulet (Street Art Utopia)
Man ser at veggen er blitt slitt ut og at det har begynt å vokse ugress. Dette har gitt gatekunstneren inspirasjon og med hjelp av maling, får det en ny og morsom mening.





Bildet er hentet fra Street Art Utopia (navn på fotograf/
kunstner er ikke oppgitt)


Her ser vi et eksempel av en typisk grå og kjedelig vegg som ingen legger merke til. Men etter malingen nederst i høyre hjørne, har veggen fått en ny mening og en kan oppfatte det som at en tar masse glede og positivitet og setter det over det negative.



Bildet er tatt av Nomerz (Street Art Utopia)

Dette bilde er min personlige favoritt av bildene som Street Art Utopia har valgt ut. «Kreative hjerner ser løsninger der andre ser forfall» er kommentaren til bildet, noe som jeg er enig i. Den totalt nedfalte bygningen har fått liv og det skaper et morsomt bilde. Noe av det jeg liker best med bilde, er hvordan kunstneren bruker de ødelagte betongklossene som tenner til «personen». Dette er absolutt med på å gjøre det gråe bylivet mer interessant.
Gatekunst er altså er veldig vidt begrep. Det kan være alt i fra graffiti, der personer utrykker følelsene/meningene sine, til kunst som er etterspurt av folket (for eksempel de lysende steinene i Bryne). Folk oppfatter disse kunstformene forskjellig og vi kan si at det kan være hærverk og kunst på samme tid. 


(Kilder: klassekampen, wikipedia (pseudonym), wikipedia (gatekunst), kunsthistorie, Jærbladet, nrk

1 kommentar:

  1. Gjennomført solid blogg, god bruk av bilder og lenker (det er viktig som du gjør å referere til kildene du har brukt)

    SvarSlett