tirsdag 29. mai 2012


Viral video

En «Viral video» er en video som blir populær gjennom deling over sosiale medier på internett for eksempel gjennom facebook og Youtube. Grunnen for slike videoer er for å vekke andres oppsikt og for å raskt spre budskapet.

Et eksempel er rollen som sosiale medier spilte i den arabiske våren. Mennesker kunne samarbeide gjennom sosiale medier, og da brukte de ofte skype. Gjennom Facebook og Twitter kan de også skrive statuser som ergrer hverandre, noe som igjen kan føre til irritasjon og opprør. Flere oppretter også ulike arrangement for tilhengerne slik at de kan få informasjon om opprøret og demonstrasjonen. På slike arrangement får de vite klokkeslett, sted og dato for eksempel om demonstrasjoner. Slike ordninger kan føre til slagsmål og større opprør.

Gjennom Twitter og Facebook, er det flere som oppretter falske profiler om viktige personer som spiller en sentral rolle i samfunnet eller i protestene som foregår. Gjennom de falske profilene kan de komme med meninger som den «ekte personen» egentlig ikke ville sagt og ment. Dette kan igjen føre til opphisselse blant tilhørerne og opprørerne.

Som nevnt tidligere, bruker flere Youtube som budskapssender. Et eksempel på en overskrift er “You don't want to see this, it's horrible, but you must. You hae a moral obligation to look at what is happening in your country“(-http://www.theatlantic.com/technology/archive/2011/09/so-was-facebook-responsible-for-the-arab-spring-after-all/244314/). Overskriftene vekker ofte nysgjerrighet blant mennesker som gjør at de «må» se videoen og deretter velger flere å dele den til sine venner gjennom Facebook. 

Et annet eksempel på en Viral video er Kony 2012. Dette er en kampanje som Invisible Children Inc har laget og setter fokus på handlingene som Kony har utført de siste 26 årene. Kony er lederen for LRA (Herrens motstanderarme), en gruppe som deltar i et voldelig felttog for å etablere styret i Uganda som teokratisk. Denne gruppa har rykte for å være veldig brutale mot mennesker, spesielt i Nord-Uganda. Hovedgruppen de tar er barn, og til sammen har de kidnappet rundt 30 000 barn (i form av sexslaver og barnesoldater). I tillegg dreper de ofte barnas familie, venner og naboer.

Bildet er hentet fra cc-chapman

Kony 2012 har også møtt kritikk. Flere kritikere mener at filmen er misvisende og består av mye overdrivelse. Et av målene med filmen er å samle inn penger til kampanjen mot Kony, men en liten del av pengene når frem dit de skal. Mange mener også at filmen har blitt utgitt alt for sent i og med at Kony har drevet med mishandling av barn i 26 år og at han var en større trussel for ti år siden.

Gjennom en artikkel på vg.no (http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10070177) forteller helseorganisasjonen i Uganda at de frykter at Kony 2012 kan føre til større problemer og mer vold i Uganda. De siste årene har Uganda hatt fred og folket er tilbake i hjemmene sine, men gjennom denne kampanjen har oppmerksomheten vært på Kony og det kan føre til at han har blitt verdenskjent og berømt og dermed sterkere. 


(Gruppeoppgave, samarbeid med Lisa Olsen)
(Kilder: vg, wikipedia (Viral video), wikipedia (Kony 2012), globalis, theatlantic


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar