mandag 3. desember 2012

Åndenes makt og filmtekniske virkemiddel

(stikkordene for teksten er gjort i samarbeid med Marte)

Åndenes makt er et tv-program som i vår tid har blitt veldig populært. Serien handler om ulike familier/hus som opplever å ha ubudne gjester som de helst ville vært foruten. I forbindelse med  disse gjestene, kommer det en person med "overnaturlige evner" som gjør at hun kan fjerne disse åndene. Vi valgte å ta for oss sesong 2008 - episode 9. 

I serien er det brukt ulike filmtekniske virkemiddel for å påvirke seerne og for å skape bedre- og ikke minst skumlere effekt. I introen har de lagt på en skummel musikk for å gjøre alle kjent med at det er åndenes makt. I begynnelsen snakker også programlederen der han forteller om denne episodens innhold. Under dette er det blitt lagt på en dyster lyd i tillegg til forsiktig pianospilling. Alt dette er med på å prøve å gjøre serien skumlere, og det er nettopp dette som er målet. 

Bildet er hentet fra hest
Trykk her for å se klippet

Klipp: 22:18-23:00
I dette klippet går hun (hun som skal få bort de ubudne gjestene) inn i stallen og folder hendene samtidig som hun puster tungt og snakker om den energien hun føler. "Det er helt forferdelig" sier hun og når hun sier dette er det satt på en skummel spøkelses lyd som gjør at seerne blir mer opphengt i handlingen. Denne skumle lyden går hele tiden igjen når hun går rundt på gården og skal finne ut om ting. Med tanke på lyder har programmet lagt til en rekke lyder. Når hun beskriver en lyd legger de på en lyd som er likt beskrevet som den hun forteller om. Denne lyden kommer igjen og igjen, akkurat som spøkelsene. Dette skal være med på å beskrive situasjonen. 

Andre virkemiddel som er tatt i bruk er at hestene springer (siden de er på en heste gård), man hører tramp og ulike skrik. I introen (før programlederen begynner å snakke) ser man en jente som går gjennom en åker iført hvit kjole og man ser skog og en fullmåne. Dette skal være med å forsterke det overnaturlige preget som ligger over serien. Som nevnt tidligere forteller programlederen historien til gården og når programlederen henter hun dama som skal få bort åndene, sier han at hun ikke vet noe ting og deretter forteller hun alt hun får i hodet - noe som stemmer presist med det som nettopp er blitt fortalt. I denne episoden sier hun blant annet, når hun står på flyplassen, at hun får opp noen hester. 

Bildet er hentet fra side2
Trykk her for å se klippet

Klipp: 27:28-29:00
I dette klippet sier hun at det er en tung energi. Hun bruker mye kroppsspråk for å få frem det overnaturlige. Hun tar seg på hodet, ser fortvilet ut, har et forskrekket ansiktsuttrykk, puster veldig tungt og sier hva hun får opp. "blir veldig nummen i hele kroppen min" sier hun blant annet. 

Andre virkemiddel er at de filmer med mørkt lys uten å sette opp noe ekstra lys, dette gjør jo at det blir mørkere noe som er en effekt under begrepet "ånder". Når programlederen snakker, snakker han med en overdreven stemme for å få seerne til å bli mer knyttet til det som skjer og for at alt skal, som nevnt, virke skumlere. For å gjøre det hele mer realistisk og ekte, snakker programlederen helt på slutten med personer som vet mye om gården. Disse personene forteller historien til gården slik at det hele skal virke mer troverdig og at seerne skal tro at det er sant. På slutten har de lagt på en fin og glad musikk og det er en koselig stemning for å vise at de onde åndene har forsvunnet og at det nå er kun glede og harmoni på gården. 

Programlederen i åndenes makt
bildet er hentet fra kjendis 
Med tanke på effekter bruker de svart/hvitt farger når de viser tilbakeblikk og dette skal gjøre det mer spennende. Sier setninger som "Dyrene merker det godt, de er urolige" også viser de klipp der hestene går rundt i båsen og virker urolige. Dette skal forsterke det hele i og med at mange tror på de følelsene som dyrene viser og dermed virker det ekte. "Jeg får opp navnet Ola - en prestesønn" fortsetter hun. Og når hun skal få ut Ola, som er en vond ånd som rusler rundt på gården, står hun med hendene brettet ut og sier at han ikke må plage de mer. Deretter ser hun i taket og sier han må gi slipp. Samtidig gjør hun flere bevegelser med hendene for å få han til å dra. Som avslutning sier hun at nå vil alt bli bedre og at hestene kommer til å slutte å merke den ubehagelige følelsen. Etter harmonien forteller programlederen om hva som skal skje neste gang på åndenes makt og dette blir fortalt på en måte slik at man får lyst til å se neste gang også. 


Kilder: YouTube (episode 9 sesong 2008), tvnorge, wikipedia (om filmteknikk) 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar