tirsdag 13. september 2011

Bloggoppgave - uke 36

Litt mer om tegn!

1) Det at meldinger kan sendes, men ikke meninger menes med at meldingen har ingen mening før noen, leseren, gir mening til tegnet.  Eksempel: Hvis en ser på trafikklysene og ser på rødt, så er det et tegn, et utrykk, som står for stopp og her er meningen at du skal stoppe.

2) Når man tenker på et utrykk, så er strekene på papiret et uttrykk som står for et innhold for noen. Men streker på papir, ord i løse luften, får ikke noe innhold før en person tilskriver det en mening. Semiotikk handler derfor om tegnene og deres mening og hvordan en mening oppstår og endres hos ulike mennesker.

Tegn i skolehverdagen kan være et nødutgang lys (lyser grønt, men gir ingen mening før vi har “blitt enige” om at det betyr at her er det en nødutgang), klokke (når skolen starter..)
Bildet er hentet fra think4d på flick.com












3) Ikon= Et ikon kan for eksempel være et kvinne- eller mannstegn på toalletdører. Det kan også være bilder og fotografier av noe (for eksempel noe religiøst).

Indeks= En indeks har en direkte forbindelse til objektet som det uttrykker gjennom en årsakssammenheng. Eksempel: Røyk er en indeks for ild.

Symbol= Et symbol er et vilkårlig tegn. Forbindelsen med objektet er en konvensjon. I ordet katt står bokstavene for noe annet enn det skriftbildet viser.

4) Mørke skyer på himmelen er en indeks for uvær. Årsaken til det er at mørke skyer på himmelen har en direkte forbindelse til været. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar