fredag 23. september 2011

Bloggoppgave - uke 38

Symbol

Først av alt; hva er symbol? Det kan være et tegn, en handling, en gjenstand eller noe annet som har en mening, med det mener jeg noe som representerer noe annet enn seg selv. Symbol er ofte synlige eller språklige bilder. Et symbol har en mening, og hva innholdet er, er noe vi har blitt enige om, men som også kan oppfattes ulikt fra person til person.
(Kilde: Wikipedia


Bildet er hentet fra picqero på flickr
For å forstå symbol og hvilke betydning det kan ha, kan det være lurt med noen eksempler. Og det første forslaget jeg vil komme med handler om det som skjedde i Oslo og på Utøya den 22. juli 2011. Etter denne tragedien var det flere mennesker som endret profilbildene sine på Facebook til et bilde av det norske flagg. Dette er et symbol på at vi står sammen og at vi er et sterkt demokrati som ingen kan ødelegge. Når folk endret profilbildet sitt var det ingen som begynte og lure på hvorfor det ble endret til landets flagg. Alle (så og si alle) visste om terrorangrepet, og flere hang seg på bølgen og tok norskeflagget på profilen. 




Bildet er hentet fra skeeterbess på flickr
Et annet kjent symbol som vi ofte møter i hverdagen er symbolet som forteller om resirkulering. Resirkulering menes å bruke materiale fra avfall som råstoff slik at vi kan produsere nye varer eller ressurser. Når vi resirkulerer hindrer man at avfallet hoper seg opp på en søppeldynge for og deretter blir brent. I stedet kan man bruke det på nytt.  Materialer som ofte blir resirkulert er glass, papir, drikkekartonger, plast osv. Når vi ser symbolet for resirkulering vet vi hva som menes og at vi skal sortere søppelet på riktig måte. Og noen andre symbol som kommer inn under dette temaet, er de symbolene som er befinner seg på søppeldunkene (ofte ute i byer, på togstasjonen osv.)  De viser hvor du skal kaste det forskjellige søppelet.



Bildet er hentet fra Ralf_H på flickr 
Vi benytter oss av trafikkskilt daglig, ofte flere ganger per dag. Disse skiltene er utrolig viktige for å få trafikken til å fungere. Hvert skilt består av visse tegn, for eksempel en trekant, en sirkel, noen streker, og ofte har disse symbolene visse farger for å forsterke innholdet. Alle skiltene har en betyding som de som kjører bil må forstå, og det er viktig at hver bilist vet hva symbolene betyr, slik at de ikke kjører utenfor eller noe annet dramatisk.



Bildet er hentet fra Mikkel Elbech på flickr 

Hvis du tar deg en spasertur rundt om i byen, vil du oppdage noen blåe skilt med en hvit buss på. Dette skiltet betyr bussholdeplass, noe som igjen betyr at hvis du vil benytte deg av dette fremkomstmiddelet, må du vente her. Folket i samfunnet har blitt enige om betydningen til dette skiltet, og dermed vet menneskene hva som foregår på de stedene.









Bildet er hentet fra NJL iquidations på flickr
Når vi først er inne på symboler man kan finne i byen, har jeg enda ett symbol som man får øye på når man for eksempel er på en restaurant. Her snakker jeg om “no-smoking” symbolet. Det består av en rød runding med et bilde av en røyk med en rød strek over, noe som menes at det er røyking forbudt. Det at de benytter seg av akkurat denne fargen, forsterker innholdet man finner i symbolet. For rød er en farge som lett blir registrert av øyet og vekker opp oppmerksomheten, og i dette tilfellet “forbud”. Dette er også et symbol som samfunnet har blitt enige om, og dermed vet folk meningen med det. Om du sitter inne på en restaurant med slike skilt på bordet så er det ikke greit at du ruller opp en røyk, for her er det ikke tillatt med røyking. 




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar