torsdag 15. september 2011

Bloggoppgave - uke 37

Hva er ære?

Ære er et begrep som brukes av kulturer og mennesker, ofte om den åndelige verdien til individer, familier, grupper, samfunn osv.… Ofte kan man si at æren er knyttet til eiendom, status, stolthet, identitet, respekt, verdier, personegenskaper. Hvis en gjør noe bra, noe som folk liker og som du blir husket for, oppnår du en form for ære. Hvis du for eksempel har gjort noe positivt for samfunnet, noe som har stor betydning for nåtiden og gjerne fremtiden, blir du husket med en god ære.

Et eksempel er “Deg være ære” – en salme skrevet av Edmond Louis Budry (1885). Denne salmeteksten begynner med ordene “deg være ære, Herren over dødens makt!”. Det jeg tror og mener er noe av hovedpoenget i denne linjen, er at Gud har en utrolig stor ære. Man kan knytte det til at Gud er frihet, stolthet, noe samfunnet (i de fleste tilfeller; det kristne samfunn) lever opp til og strekker seg mot. I neste linje står det at døden skal være evig; altså at selv om man dør lever man videre i æren til Gud, man dør kanskje bort i fra jorden men man lever videre i himmelen sammen med Gud (kristen tolkning).

En annen definisjon av ære, er at det er noe alle samfunn har; alle samfunn har en form for ære. Hvis man tenker på norsk kultur, kan man finne flere eksempler på ære. Et eksempel er æresgrupper. Medlemmene av en slik gruppe bedømmer handlingene ut fra bestemte standere, som ofte er basert på ideer, identitet, stolthet.. Noe som jeg mener en kan ta opp her er profesjonelle idrettsutøvere (i mitt eksempel; grupper som er sammen om en type idrett og som ofrer så å si alt for dette). Kravene for denne æresgruppen er at de mestrer idretten, oppnår gode resultatet og oppnår stolthet, noe som igjen fører til at du vinner en type ære fra menneskene rundt. Men dersom et av medlemmene i en slik gruppe, bryter den såkalte standeren som gruppen har satt (oppnå de beste resultatene, satse alt, komme på alle treningene…), kan han risikere og miste sin ære og deretter stå i fare for å bli uthevet av gruppen.

Bildet er hentet fra flocuratolo på flickr




Hvis en ser bort fra dette med idrett, og heller tenker på noe annet som har blitt en viktig del (for mange) i dagens samfunn, nemlig karriere. Flere og flere (i dag; både kvinner og menn), ønsker å lykkes innen karriereyrket. De tar flere år på universitet og mange er ofte ikke ferdige med en utdanning før de runder 25. Etter en lang utdanning, finner de seg en god jobb, og jobber seg oppover og når de runder 50-60 har de steget i range og pengene tikker inn i takt med sekundene. Dette kan man forbinde med ære; personene som går gjennom en slik “prosess” får ofte stor respekt og status, og man får også en stolthet og identitet.  

I samfunnet har kvinner en utrolig stor ære, med tanke på fødsel (men mennene får og denne æren med tanke på at de har vært med på å lage barnet). Kvinnene går 9 måneder med et barn i magen. Går gjennom svangerskapskvalme, bekkenløsning, hormoner (som også mannen må takle) og mye mer. Og etter måneder, gjenstår det å få ut barnet i magen, noe som også er krevende og tungt. Men følelsen når du ligger med ditt eget barn i hendene, er ære. Foreldrene er stolte, de har fått en ny identitet og en ny verdi i livet.

Når man tenker på ære, kan man også forbinde det med helter. Et spørsmål; har man helter i Norge i dag? Eller er det noe som var for 100 år siden? Mitt svar på det er; Ja, vi har selvfølgelig en stor helt i Norges nåværende samfunn; Jens Stoltenberg. Grunnen til at jeg nevner han som helt er med tanke på det som skjedde i Oslo og på Utøya den 22. juli 2011. Å være statsminister i en slik situasjon er ikke lett. Hele Norge var i sjokk og var redde, men allikevel klarte Stoltenberg og holde tungen rett i munnen (selv om det var vanskelig), og klarte å håndtere situasjonen. Tidenes helt, spør du meg! 

(Kilde: offentlig person - google

(Kilde: snl)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar