mandag 9. januar 2012

Bloggoppgave - uke 2

Sinna mann

Kortfilmen, sinna mann, som vi har tatt for oss av Gro Dahle handler om en liten gutt, Boj, og hans familie/familiesituasjon. Boj er et snilt barn som ikke gjør noe galt, men det er noe som plager han. Det hender at faren blir veldig slem, og da kommer den sinna mannen frem noe som resulterer i mishandling og redsel.

Dahle har brukt gode og gjennomtenkte modaliteter i filmen, og et av virkemidlene vi finner er lyd. Noen ganger er det satt på musikk for å forsterke innholdet, et eksempel er da «Sinna mann» hiver bordet etter sin kone. Her blir det satt på en rolig, men dramatisk, bakgrunnsmusikk. Et annet virkemiddel innen lyd handler om stemmebruk. Boj har en veldig liten og uskyldig stemme, som virkelig viser hans redsel overfor den sinna mannen. Stemmen til mora er veldig lav og hviskete. Denne stemmen er en denotasjon og da vil jeg si at konnotasjonen er en kvinne som frykter og er redd. Farens stemme derimot, har en skummel stemme som virkelig er en indeks for et raserianfall.

Andre modaliteter som er blitt brukt er farger. Et godt eksempel på fargebruk, er når «det koker over» for faren, og den sinna mannen kommer frem. Da ser du en slags trapp som blir mørkere og mørkere, altså at faren blir sintere og sintere, og til slutt kommer det et mørkt og skummelt moster. Et annet eksempel er klippet da Boj sitter på rommet og er redd for hva den sinna mannen gjør. Etter hvert kommer det sterke oransje farger på en rød tapet som skal vise til et ekstremt anger.

 Illustrasjon av mora og Boj.
Kilde: rogaland.ksys.no
Figurene i filmen blir framstilt gjennom tegninger, slik sett enkle tegninger, men med gjennomtenkte farger og streker blir de forsterket. Faren har blitt tegner som en stor kjempe med en stor nakke, kraftige føtter og lange negler. Mora og Boj er tegnet som tynne mennesker som skal vise deres svakhet i forhold til den sinna mannens dominans.

Illustrasjon av "Sinna mann".
Kilde: nagypicture.blogspot.com
Temaet i filmen er familievold, noe som er en råd tråd gjennom hele filmen. Ord som forbindes med familievold kan være redsel og usikkerhet. Dette er noe som kommer klart frem med tanke på mora og barnets oppførsel. Det som er budskapet er å få folk til å sette fokus på familievold, at det er viktig å gripe fatt og hjelpe familier som utsettes for dette. Når Boj sitter i sengen sin, sier han at det er hans feil og at han aldri skal gjøre noe gale igjen, han vil i fremtiden bare gjøre det faren ønsker. Dette viser at barn kan veldig lett få skyldfølelse av det som skjer i hjemmet. Dette er en faktor som er vanskelig for barn å takle, derfor er det viktig at de får hjelp.Denotasjoner som vi ser er når faren blir blå i fjeset og forandrer ansiktuttrykket. Dette er en konnotasjon på at han er irritert. Noe som forsterker dette, som også er en denotasjon, er måten han tar i bruk fingrene sine på. Han skraper dem i stolen, og med dette får vi en konnotasjon som også viser et sinne.

Min mening av «Sinna mann» er at det er en trist, men samtidig bra film. Man ser at det absolutt ikke er en underholdningsfilm og en forstår budskapet (som jeg skrev i forrige avsnitt). Det som gjør denne filmen sterk og trist er blant annet at det dessverre er aktuelt i dag og at flere hjem plages med familievold. Dahle skal ha ros for din framstilling av budskapet og det kan få folk til og begynne å tenke, noe som igjen kan føre til bedre hjelp.

(Kilde: wikipedia, youtube)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar