onsdag 18. januar 2012

Bloggoppgave - uke 2

Alan Jackson – country sjanger

Alan Jackson, født 17. oktober 1958 i Georgia, er en amerikansk låtskriver og countryartist og har stor suksess i Amerika, men også internasjonalt. Han har solgt 45 millioner plater på verdensbasis, og blir sett på som Amerikas mest folkekjære countryartist.

Med tanke på cowboymytens ingredienser om klær og væremåte, finner vi flere faktorer som Jackson tar i bruk. Med tanke på kleskode går han alltid med en lysfarget cowboyhatt, en typisk cowboyskjorte og lyse jeans med cowboystøvler.

"Who I am" - uulyrics
Jackson har gitt ut flere plater, blant annet plata «Who I am» som kom ut i 1994. Fremsiden av coveret består av et portrettbilde av han selv, men det som er i bakgrunnen av dette bilde er interessant. Her ser vi et amerikansk flagg og det symboliserer at han er stolt av landet sitt og at de står sammen. Tittelen på plata er plassert nederst i venstre hjørne, og da får vi en sammensetning av bilde, det amerikanske flagget og navnet hans.

Hvis vi tar for oss en musikkvideo han har, «Summertime Blues», ser vi flere typiske country trekk, spesielt det med «bondelandet». Han og resten av bandet spiller ute på ei eng i typiske «bondeklær» som selebukse og rutete skjorter, men Jackson tar også i bruk hatten som er med på å vise hvem han er. Noe annet de viser er mandighet og dette fordi de kjører rundt i en truck og «tullesloss» i en gjørme. Videoen viser tilbake på noe som er viktig for denne sjangeren, frihet. Dette ser vi godt med at de gjør som de vil, synger og er fri på ei eng.


Utifra titlene på sangene, blant annet "I`d love you all over again", "Love`s got a Hold on you" og "Country boy", ser vi at sangene ofte handler om kjærlighet og det å være en countrymann. Jackson er også tilhenger av den kristne religionen, og dette kommer frem i noen av sangene hans og han har dermed et religiøst budskap. I sangen "God Bless Texas" hører vi hans kristne budskap om at en skal ære og takke Gud for det han hr gjort. "God Bless Texas with His own hand" er første setning i refrenget og her kommer hans takknemlighet frem over at han er velsginet. 

(Gruppeoppgave, samarbeid med Lisa Olsen)
(Kilde: Wikipedia, cmt video

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar