onsdag 18. januar 2012

Bloggoppgave - uke 3

Heavy metal

Heavy metal er en musikksjanger innen den moderne rockemusikken, og er en utvikling av rock og blues. «The who» og «The Kinks» var de som lagde en åpning til forskjellige stiler innen metal, og dette med å lage «power-chords» og finne på ulike aggressive måter å spille slagverk på.

Sjangeren sin kulturopprinnelse er USA og Storbritannia, og begrepet kom i på slutten av 1960- og i begynnelsen av 1970-tallet, men med tiden har innholdet endret seg. I 1960 var alt en sjanger, men i dag har vi flere undersjangere; speed metal, power metal osv. Heavy metal har typiske semiotiske ressurser, og det vi ofte ser er en voldsom gitarspilling, runge rytmer og et mørkt og dystert lysbilde.  

Dette er en typisk heavy metal stil.
Hentet fra cluas.
Et eksempel på Heavy metal er Iron Maiden, grunnlagt i 1974, med musikkvideoen «Wasted Years». Semiotiske ressurser som referer til musikksjangeren er gitarspilling som denotasjon. Konnotasjonen er en veldig rocket stil med en aggressiv spilling. Dette er noe som man ofte finner igjen i sjangeren og som er et typisk Heavy metal kjennetegn. En annen semiotisk ressurs er sangteknikken. I «Wasted Years» synger vokalisten for full hals med en «hås» stemme for å få bedre effekt med tanke på den sjangeren han synger.

Noe annet som spiller inn for slike band er kleskodene. Gjennom musikkvideoen kan vi se at de ofte benytter den svarte fargen som detaljsforsterker for eksempel på skjortene og gitaren. De er også trendriktige innen for deres tidsperiode, dette ser vi godt når vi studerer shortsene og singlettene, de har tatt i bruk det som var mote på deres tid.

Et annet band som spiller innen denne sjangeren er «Slayer» som blant annet har gitt ut musikkvideoen «Raining Blood». Bandet oppstod i 1981 og er derfor noen år yngre en «Iron Maiden». Denne gruppa satte et nytt preg på Heavy metal med å øke tempoet på lydbildet og har derfor flere sanger med høyt tempo. Dette bandet tar i bruk sjangerens semiotiske ressurser på en veldig tydelig måte, først og fremst kleskoder. Klærne er i hovedsak svarte og tar ofte i bruk et dødninghode som denotasjonen som er en konnotasjon på gift, død og en rocket stil.

Ørn som symbol.
Med tanke på utseende så har de langt hår, slik at de kan hive» og rocke på håret når de synger. De har også flere tatoveringen og det som ofte går igjen er flammer. Et tegn som de ofte bruker er flakt ørnen. Denne ørnen er et symbol på makt og er kjent som den fuglen som førte de dødes sjel til Gudene.

Under konsertene spiller de veldig aggressivt ved å hive på hode og slenge med håret. Vokalisten synger med en mørk stemme og skriker, noe som er populært innen for sjangeren. Dette gjør at det kan være vanskelig å høre teksten. En semiotisk ressurs som omfatter lyd og farger er en mørk og dyster stemning som tilhører Heavy metal sjangeren.

Ved å analysere disse to bandene ser vi at de ha tatt i bruk det vi forbinder med Heavy metal som mørke farger, aggressiv spilling og langt rockehår. 

(Gruppeoppgave, samarbeid med Lisa Olsen)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar